انواع داربست فلزی جدید به دلایل متعددی به بازار عرضه میشوند. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد بستها و قفلهای پیشرفته: برای نصب سریعتر، افزایش تحمل بار در پروژههای بزرگ، و امکان نصب داربست در طرحها و زوایای متنوع.
- استفاده از مواد جدید در تولید قطعات داربست: به منظور افزایش استحکام، کاهش وزن برای سهولت جابهجایی و نصب، و همچنین استفاده از مواد سازگار با محیط زیست.
- بهرهگیری از فناوریهای نوظهور: به منظور بهبود کارایی، ایمنی و سرعت انجام پروژهها.
فهرست مطالب این مقاله
داربست رینگلاک (Ringlock)
این داربست شامل صفحات رینگی یا دایرهای است، که دارای چندین شکاف در زوایای مختلف هستند. هر رینگ دارای تعدادی سوراخ است، که امکان اتصال چندین قطعه به صورت همزمان و با زوایای دلخواه را فراهم میکند.
ساختار چرخشی به کارگران این امکان را میدهد، که بدون نیاز به ابزارهای پیچیده، داربست را در زوایای مختلف به سرعت نصب یا جمع کنند. به دلیل سرعت نصب بالا و انعطافپذیری در طراحی، داربستهای رینگلاک در پروژههای بزرگ و پیچیده، سازههای نامتقارن، و سطوح شیبدار و ناهموار بسیار کاربردی هستند.

داربست چکشی کاسهای (Cuplock)
از جمله داربستهای مدولار چکشی میباشد، که اتصالات آن به سرعت با ضربات چکشی چفت میشوند. در این داربست، زبانههایی که در انتهای لولههای داربست قرار دارند، داخل کاسه یا کاپ بالایی و پایینی جا میگیرند.
داربستهای پیشرفته
بعضی تولیدکنندگان داربست، قطعات و اتصالات ویژهای از داربست را، برای کاربردهای مختلف به بازار عرضه کردهاند. در ایران شرکت تسکو، سیستم داربست زودبست را، که نصب سریع و سادهای دارد، وارد بازار کرده است. در خارج از ایران میتوان به Scafom-rux، ULMA BRIO، AluScaff و Altrad Plettac اشاره کرد.
به عنوان یک نمونه جالب، داربست PERI UP Flex توسط یک شرکت آلمانی عرضه شده است. نصب این داربست بدون نیاز به هیچ ابزاری انجام میشود. و از اتصالات راحت و سریع پیشرفته، لولههای خاص، اجزا مدولار و قطعات پیشساخته تشکیل میشود.
داربست با آلیاژهای نوین
صنعت داربست شاهد معرفی آلیاژهای جدیدی بوده است، که به بهبود عملکرد و ایمنی سازهها کمک کردهاند. برخی از این آلیاژها عبارتاند از:
- فولادهای نانوساختار: با استحکام و مقاومت بالا به خوردگی، عمر مفید داربستها را افزایش داده و هزینههای نگهداری را کاهش میدهند.
- سوپرآلیاژهای پایه نیکل و کبالت: با تحمل حرارت و شرایط شیمیایی سخت، ایمنی و دوام داربستها را در محیطهای صنعتی تضمین میکنند.
- آلیاژهای آلومینیوم پیشرفته: با وزن سبک و مقاومت بالا، نصب و جابجایی داربستها را تسهیل کرده، و کاربرد آنها را در پروژههای موقت یا بازسازی بهینه کردهاند.
داربستهای هوشمند
استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند حسگرها و اینترنت اشیا (IoT)، برای افزایش ایمنی، بهرهوری، و کارایی، در صنعت داربست نیز مانند سایر صنایع، مورد توجه قرار گرفته است. سیستمهای هوشمند میتوانند نصب صحیح اجزا داربست را تأیید کنند.
همچنین میتوانند دادههایی مانند فشار، لرزش، وزن و دما را جمعآوری کنند.این اطلاعات برای شناسایی و هشدار خطرات احتمالی (مانند شکست قطعات یا اضافهبار داربست) استفاده میشود. اطلاعات از طریق اپلیکیشنهای موبایل یا نرمافزارهای مدیریت پروژه در دسترس قرار میگیرد. تحلیل دادهها به بهبود طراحی، بهرهوری، و نگهداری کمک میکند.
نتیجهگیری
استفاده از برخی انواع داربست فلزی جدید هنوز در دنیا مرسوم نشده است. بعضی تکنولوژیها و انواع داربست فلزی جدید، به دلیل هزینه بالا، فقط برای پروژههای خاص مورد استفاده قرار میگیرند. ضمن اینکه در هر کشوری، بسته به شرایط اقلیمی، نوع سازههای مرسوم و بهصرفه بودن متریال به کار رفته در قطعات، انواع متفاوتی از داربست رایجتر است.
هدف از نگارش این مقاله، آشنایی شما با بهروزترین و کاربردیترین انواع داربست، برای داشتن چشماندازی وسیعتر به صنعت داربست بود. میتوانید انواع داربست فلزی مرسوم در ایران را نیز مشاهده نمایید. همچنین برای مطالعه درباره انواع داربست غیر فلزی، به صفحه انواع داربست مراجعه نمایید.
درباره انواع داربست فلزی جدید بیشتر بدانید
مجله آنلاین ScaffMag (The Scaffolding Magazine)، مقالات و اخبار مرتبط با جدیدترین تحولات و فناوریهای نوین در صنعت داربست را منتشر میکند: ScaffMag Website